Постоянные читатели

среда, 9 декабря 2020 г.

Обережно  ртуть! 

Інформація для херсонців:

ХАКАРС безкоштовно здійснює прийом ртутних приладів, що вийшли з ладу від населення і організацій Херсону та області з подальшою їх утилізацією.

Якщо ваш побутовий термометр або ртутна лампа зіпсовані і не придатні до подальшого використання, ні в якому разі не слід викидати такі прилади разом з побутовим сміттям.

Ми цілодобово приймаємо:

- ртутні відходи за адресою: м. Херсон, проспект Сенявіна, 5;

- сигнали від небайдужих громадян про небезпечні та підозрілі знахідки зіпсованих ртутних приладів у нашому місті за телефоном 095 288 77 52;

- замовлення громадян на проведення демеркуризації в приватних оселях, як додаткова платна послуга, якщо ваш ртутний термометр розбився.

Рятувальники нашої служби оснащені необхідними засобами індивідуального захисту від впливу отруйних речовин у тому числі ртуті. Якісно і швидко нейтралізують небезпечну дію ртуті, здійснюють затарення відходів до спеціальних контейнерів та направляють на подальшу утилізацію.


Статистика по оперативним діям із нейтралізації небезпечного впливу ртутних відходів: 

2019 рік - 84 оперативні дії

2020 рік - 82 оперативні дії

ВАЖЛИВО ЗНАТИ!

Як тільки ртутний градусник розбивається, відразу ж з’являються уламки скла і краплі ртуті. Ртуть відноситься до першого класу небезпечних і отруйних речовин. 

Ртуть  метал сріблясто-білого кольору, у звичайних умовах легкорухома рідина, що при ударі поділяється на дрібні кульки, у 13,5 разів важча за воду. 

Ртуть має кілька унікальних здібностей – це єдиний метал, чий текучий стан охоплює діапазон температур -19 — +357 °C. Ртуть плавиться при температурі -39°C. А от при температурі +18 °C ртуть починає випаровуватися! Чим вище температура і більше сонячного світла, тим швидше відбувається випаровування.

Пари ртуті на 80% не виводяться з організму! Основна їх маса потрапляє через легені, але ще вони можуть отруювати організм через шкіру або слизові покриви. Головний «удар» припадає на нирки і головний мозок, але поверхня дихальних шляхів також може пошкодитися.

Варто знати ще й такий цікавий факт, що ртуть вміє однаково випаровуватися в повітрі і під водою. Більш того, вона швидко і міцно проникає в будь-які щілини, тканини та інші важкодоступні місця. Видалити її вкрай важко.

ДОВІРТЕ ЦЮ СПРАВУ ПРОФЕСІОНАЛАМ!


Комментариев нет: